Aromatyczny gulasz z buraków i czerwonej soczewicy

Burak to jedno z moich ulubionych warzyw – zdecydowanie. Uwielbiam go w każdej postaci, ale znudziły mi się już moje tradycyjne potrawy więc postanowiłam zaszaleć. Jako, że jestem pasjonatką zdrowej i urozmaiconej kuchni postanowiłam połączyć to cudowne warzywo z czerwona soczewicą a wyszło jak zwykle – pysznie!

Składniki:

– 2 buraki

– 1 marchewka

– 1 cebula

– 5 łyżek czerwonej soczewicy

– 2 łyżki masła klarowanego

– łyżka mąki kukurydzianej

Przyprawy:

– ocet

– ziele angielskie

– liść laurowy

– sól

– pieprz ziołowy

– majeranek

– ksylitol

Buraki pokroiłam w kostkę, przełożyłam do rondelka, wrzuciłam dwa liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, wlałam dwie łyżki octu, zalałam wodą, zagotowałam. Dusiłam na małym ogniu jakieś pół godziny. Następnie dodałam marchewkę pokrojoną w kostkę, doprawiłam solą, pieprzem ziołowym, ksylitolem i majerankiem. Dusiłam wszystko do miękkości dolewając stopniowo wody. Cebulkę pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na maśle klarowanym, po czym wszystko przełożyłam do gulaszu. Na samym końcu dodałam soczewicę i dusiłam jeszcze 10 minut. Łyżkę mąki rozrobiłam z kilkoma łyżkami zawartości rondelka i wszystko razem połączyłam, doprawiłam do smaku.